Background Image

Preguntes Freqüents d'Obstetrícia

  • Si vull quedar-me embarassada, quan hauria de començar a prendre l'àcid fòlic?

    S'ha demostrat que la ingesta de 400 micrograms d'àcid fòlic des del mes abans de la concepció fins als tres primers mesos d'embaràs disminueix el risc de defectes del tub neural (espina bífida, anencefalia). Atès que només un 50% de les gestacions són planificades, tota dona en edat fèrtil amb risc de quedar embarassada hauria de prendre àcid fòlic.

  • Em vull quedar embarassada, quan he de tenir relacions sexuals?

    L'ovulació ocorre 14 dies abans del primer dia de menstruació (primer dia del cicle) ja que la fase lútea del cicle és molt regular, per tant, si tens cicles de 28 dies coincidiria amb el dia 14 del cicle. Per quedar embarassada convé tenir relacions diàries o cada 48 hores al voltant de la possible ovulació, tenint en compte que l'òvul és viable de 12 a 24 hores, i un espermatozoide pot mantenir viable fins a tres dies. Quan una parella inicia el seu desig gestacional el temps transcorregut fins a aconseguir la concepció és variable d'1 a 12 mesos (als 12 mesos el 80% de les parelles han aconseguit embaràs). Per tant, quan una parella porta més de 12 mesos buscant embaràs s'aconsella consultar amb el seu ginecòleg per iniciar estudi d'esterilitat.

  • Quins medicaments puc prendre si estic refredada durant l'embaràs?

    En general convé assegurar-se que qualsevol medicament que anem a prendre sigui segur per al fetus preguntant al nostre obstetra. Com analgèsics el paracetamol i la buscapina simple són segurs durant tot l'embaràs. S'ha de consultar amb el metge de capçalera si hi ha febre per valorar si s'ha de realitzar tractament antibiòtic, és important que si la gestant té una temperatura major de 37,9 º C prengui paracetamol per disminuir la temperatura, ja que la hipertèrmia pot ser perjudicial pel desenvolupament neurològic fetal. A vegades poden prescriure mucolítics o xarops antitussígens, sempre sota indicació i supervisió mèdica. El metge valora el risc-benefici de la medicació a prescriure.

  • Puc tenyir-me els cabells, fer-me la manicura o depilar-me estant embarassada?

    Sí, es pot. Hi ha preparats a base de colorants vegetals que són preferibles als tints químics utilitzats en les fórmules dels permanents i semipermanents, però aquests també es poden utilitzar. També poden pintar-se les ungles i depilar-se. Només estan relativament contraindicades en l'embaràs i en la lactància la depilació làser i la fotodepilació, encara que actualment no existeixen estudis seriosos en embarassades.

  • Puc utilitzar cremes anticel·lulítiques durant l'embaràs?

    No, és millor utilitzar cremes anti-estries específiques per l'embaràs. Si ha utilitzat cremes anticel·lulítiques tampoc ha de preocupar-se perquè és molt poc probable que hagin tingut efectes nocius sobre el fetus, encara que no existeixen estudis randomitzats en gestants.

  • Puc prendre cafè, te i infusions estant embarassada?

    La cafeïna en excés (6 tasses de cafè al dia) augmenta el risc d'avortament. Es poden consumir cafè i te en poques quantitats (1 o 2 tasses al dia), si és una gran amant d'aquest tipus de begudes convé prendre-les descafeïnades. La gran majoria d'infusions i tisanes poden consumir-se sense problemes, a més poden contribuir a la ingesta total de líquids que és molt important durant l'embaràs.

  • Estant embarassada és segur viatjar en avió?

    Si l'embaràs segueix el seu curs normal es pot viatjar sense problema en avió fins a les setmanes que ho permeti la companyia aèria (fins a les 32-36 setmanes depenent del destí). La companyia normalment demanarà un certificat de l'obstetra que confirmi que no es tracta d'una gestació d'alt risc. Cal recordar fer els exercicis per evitar la síndrome del viatger (trombosi), caminar pel passadís i fer una bona hidratació en els viatges llargs, ja que el risc de trombosi és més gran en les embarassades. No comporta cap perill passar a través dels arcs detectors de metalls estant embarassada.

  • Estic embarassada i pateixo d'insomni, què puc fer?

    L'insomni és molt freqüent en l'embaràs, cal adquirir unes bones costums prèvies a l'hora d'anar a dormir, fer activitats relaxants i no menjar molt abans d'anar-se'n a dormir. Tampoc convé consumir begudes excitants a la tarda (te, cafè, refrescs de cola, ...). És important mantenir una rutina horària, poden ajudar les infusions relaxants: til·la, camamilla, valeriana.

  • Substitueix el diagnòstic prenatal no invasiu (DPNI) en sang materna a l'amniocentesi?

    No, el DPNI en sang materna és una tècnica de screening (per les alteracions cromosòmiques dels cromosomes 21, 18, 13 i sexuals) igual que el test d'EBA, amb la particularitat que té una sensibilitat més gran per al diagnòstic de síndrome de Down que s'incrementa amb aquesta prova del 90% al 99%. Cal tenir en compte que amb les proves invasives s'analitzen tots els cromosomes i que la síndrome de Down (trisomia 21) constitueix únicament el 50% dels problemes cromosòmics fetals. Si en el DPNI obtinguéssim un resultat d'alt risc cal fer amniocentesi per confirmar el diagnòstic. Els resultats triguen entre 14 dies i 21 dies. Si requereix més informació consulti-ho amb el seu obstetra.

  • És útil el massatge perineal? Quan he de començar?

    El massatge perineal diari amb oli de rosa de mosqueta resulta molt útil per anar distenent la zona perineal, amb el propòsit d'intentar evitar l'episiotomia (tall en el perineu que es realitza en alguns parts vaginals per evitar un esquinç perineal) en el moment del part. Convé fer-ho a partir de les 32-33 setmanes de gestació fins al dia del part i ho pot fer la mateixa gestant o la seva parella.

  • A partir de quan és segur el part?

    El terme comprèn de les 37 a les 42 setmanes, el 8% dels parts en el nostre medi són preterme (abans de les 37 setmanes de gestació). Dins dels parts preterme cal distingir els precoços (abans de les 32 setmanes) dels tardans (a partir de les 32 setmanes) que presenten millors resultats perinatals. Si per qualsevol motiu es requereix una finalització electiva de la gestació el moment ideal pel naixement del nadó és partir de les 39 setmanes de gestació

Contacte

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Autobusos (TMB):  6, 7, H6, H8, 33, 34, 63, D40     Tramvia (TRAM): T1, T2, T3      Parking: Plaça Wagner