Background Image

Preguntes Freqüents de Ginecologia

  • Quines diferències hi ha entre l'anell vaginal i la píndola?

    Els dos són anticonceptius hormonals que contenen Estrògens i Progesterona, la diferència rau en la via d'administració i la comoditat del seu ús. La píndola es dóna per via oral i s'ha de prendre diàriament, mentre que l'anell s'administra per via vaginal i només s'ha de canviar un cop al mes. Amb la píndola, com l'administració és oral, es metabolitza per via digestiva passant pel fetge, per la qual cosa pot tenir efectes digestius (nàusees, molèsties abdominals) o hepàtics (perdre eficàcia si es pren alcohol o segons quins antibiòtics). L'anell, en utilitzar la via vaginal, no dóna cap d'aquests problemes, també és més difícil oblidar-se de canviar-lo (només un cop al mes), mentre que la pastilla és diària. Pel que fa a efectes secundaris propis d'anticonceptius com retenció de líquids, pesadesa de cames, mal de cap, etc. Són igual per tots dos perquè tots dos porten les mateixes hormones.

  • Si prenc anticonceptius molts anys, tindré més problemes per quedar-me embarassada?

    No, els anticonceptius no afecten la fertilitat, només regulen la regla. La seva funció és deixar l'ovari en repòs ja que les hormones es prenen per via oral (píndola), dèrmica (pegat) o vaginal (anell). Quan deixes d'usar-los, els ovaris recuperen la seva activitat i tornen a ovular igual que ho feien prèvia presa d'anticonceptius.

  • Què faig si tinc spotting quan prenc anticonceptius o si no em ve la regla?

    Si fas servir anticonceptius des de fa temps sense problemes i un mes et donen spotting (petites pèrdues), no és important, l'anticonceptiu es pot afectar per factors externs (estats d'ànim, alcohol, ...) que poden afectar lleugerament el seu metabolisme i produir aquestes pèrdues quan no tocava.
    Si aquest spotting passa en dos o més mesos consecutius, t'has de posar en contacte amb nosaltres.
    Si aquestes pèrdues ocorren quan prens el primer paquet d'anticonceptius, és força habitual perquè el teu organisme està adaptant-se a les hormones i necessita el primer mes perquè les hormones regulin el cicle correctament. A partir del segon mes, això ja no ha d'ocórrer.
    Si usant anticonceptius correctament, o sigui no oblidant cap pastilla, no et ve la regla, és perquè l'anticonceptiu està actuant correctament i ha mantingut l'endometri tan prim que aquest mes ja no hi ha descamació i no menstrua. És correcte i pots seguir usant l'anticonceptiu sense problemes.

  • Què passa si m'oblido una pastilla?

    Si t'oblides d'una pastilla, hauries de prendre-la quant te n'adonis i la següent prendre-la quan et tocava. Si han passat més de dotze hores i/o estàs a meitat del paquet, hauries d'utilitzar el preservatiu com a complement anticonceptiu durant aquest mes.

  • Qui pot beneficiar-se de la vacuna del Virus del Papil·loma Humà (VPH)?

    Tota dona a qualsevol edat pot beneficiar-se de la vacuna perquè aquesta vacuna actua contra el virus del papil·loma humà, concretament contra els subtipus 16 i 18, que causen el 70% dels càncers de coll uterí. El HPV és un virus de transmissió sexual, per tant, qualsevol dona que hagi mantingut relacions sexuals pot haver entrat en contacte amb ell. La vacuna és 100% efectiva quan encara no s'han mantingut relacions sexuals (dones verges), però qualsevol dona amb citologia negativa i que no té el virus del Papil·loma actiu, pot beneficiar-se de la vacuna.

  • En la revisió anual, s'hauria de mirar el HPV d'alt risc o només fer citologia cervical?

    En la revisió anual, només s'ha de realitzar la citologia cervical i en aquelles persones amb citologies alterades és quan ens plantegem la detecció del HPV d'alt risc com a causa d'aquesta alteració.
    L'únic que podem tractar són les patologies del cèrvix (quan hi ha una citologia alterada), és a dir, tractem els efectes del virus sobre el teixit cervical.
    No podem tractar el virus com a tal, no té tractament, pel que la seva detecció si no ha donat patologia cervical no és d'gran utilitat.
    En definitiva, el més important és fer-se una revisió anual i si les citologies són negatives, no cal preocupar-se pel HPV.

  • Si em practiquen una Histerectomia simple (treure l'úter), em quedaré menopàusica o em vindrà abans la menopausa?

    La Histerectomia simple, deixant els ovaris, no implica tenir la menopausa, només implica el cessament de la menstruació, perquè l'úter és l'òrgan que sagna cada mes obeint les ordres dels ovaris.
    La menopausa és el cessament de la menstruació a causa del cessament de l'activitat ovàrica, mentre hi hagi activitat ovàrica, encara que no hagi úter, no hi haurà menopausa.
    L'edat de la menopausa no es modifica per l'extirpació de l'úter, els ovaris deixen de funcionar quan esgoten els seus fol.licles , hi hagi o no hi hagi úter.
    El diagnòstic de menopausa es realitza quan es porta un any sense menstruació però en cas de gent histerectomizada, el diagnòstic es fa per anàlisi hormonal de l'activitat ovàrica i pels símptomes que presenta la dona .

  • Quina diferència hi ha entre Artrosi i Osteoporosi?

    De forma general, es tendeix a assumir que quan els ossos fan mal és perquè hi ha osteoporosi, això és un error. L'osteoporosi és la pèrdua de densitat mineral òssia deguda a una disminució de la captació de calci pels ossos per la pèrdua d'estrogen circulant que es produeix amb el cessament de l'activitat ovàrica en la menopausa. Això incrementa el risc de fractures òssies però NO cursa amb dolor.
    L'artrosi és el desgast articular propi de l'edat que es produeix en qualsevol persona, en major o menor grau, a mesura que envelleix. Sol acompanyar-se de dolor, no té res a veure amb la densitat dels ossos, sinó amb el desgast de les articulacions entre ossos.

  • Si tinc fongs, puc contagiar a la meva parella?

    La candidiasi (fongs), no és una infecció de transmissió sexual, la pot tenir qualsevol dona a qualsevol edat, fins i tot les nenes. El fong és un germen que viu a la vagina com a part de la seva flora, en condicions normals no es detecta en un cultiu. Quan les condicions de la vagina canvien (el pH varia), pot disminuir la quantitat de lactobacilus (flora vaginal protectora) i aparèixer una infecció per fongs. Les condicions afavoridores d'aquesta patologia són: la humitat (piscines, platja), l'estrès, la presa d'antibiòtics i l'ús de peces ajustades. També és cert que si hi ha una candidiasi activa i es mantenen relacions sexuals es pot encomanar a la parella, per la qual cosa s'aconsella el tractament de tots dos en cas d'infecció recurrent en parelles sexualment actives.

  • Si tinc síndrome d'ovaris poliquístics, podré quedar-me embarassada?

    Els ovaris poliquístics són ovaris que no ovulen amb regularitat, poden donar menstruacions irregulars, però són ovaris que ovulen.

  • Cada quant temps he de fer-me la mamografia?

    S'aconsella fer-se una mamografia anual a partir dels 40 anys.
    La mamografia és la tècnica de screening d'elecció pel diagnòstic del càncer de mama, el càncer més freqüent en la dona. El càncer de mama està directament relacionat amb l'edat, havent menys d'un 5% de casos per sota dels 40 anys. Per aquest motiu s'aconsella una mamografia anual per a la detecció el més precoç possible.

Contacte

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Autobusos (TMB):  6, 7, H6, H8, 33, 34, 63, D40     Tramvia (TRAM): T1, T2, T3      Parking: Plaça Wagner